Notícies

image
Data: Dimecres, 07 de juny del 2017
Lloc: Igualada
Organitza: Servei d'Esports d'Igualada

Durant aquests mesos s’ha parlat molt de quins aliments són més o menys saludable. També sobre la importància de transmetre, fomentar i ensenyar als més petits, el que simbolitza un estil de vida saludable. Però fins ara no havíem esmentat cap consell que tractes sobre el malbaratament alimentari.

El malbaratament alimentari es dóna quan desaprofitem i llencem aliments que encara tenen valor nutritiu. El malbaratament es refereix tant a totes les restes de menjar cuinat que llencem com al que es fa malbé o caduca a la nevera o al rebost i no hem pogut consumir. És molt important que entre tots prenguem consciència i ens comencem a fer responsables.

La responsabilitat és de tots, des de nosaltres com a consumidors, fins als productors i les botigues o supermercats. Entre tots el que formem part dels països desenvolupats, llencem una quantitat enorme d’aliments que comporta pèrdua de milers de tones d’aliments. Per una altra banda, països subdesenvolupats, que pateixen crisis, pobresa i gana, el malbaratament alimentari suposa un greu impacte social i ètic.

A Catalunya es malbaraten més de 260.000 tones d'aliments a l'any, mentre que el 22% de la població catalana viu sota el llindar de la pobresa. Amb el menjar que es llença durant un any es podrien alimentar 500.000 persones. En diferents estudis s'ha comprovat que més de la meitat dels aliments que es llencen prové de les llars (81 kg a l'any en una família de dos adults i dos infants). Per això és tan important que vosaltres, pares i mares, amb el vostre exemple, feu conscients els fills que amb petits canvis de comportament i actitud tothom pot fer un consum més responsable que eviti el malbaratament i que ajudi a millorar les condicions socials i ambientals de l'entorn (Dades de la Generalitat de Catalunya - Gentcat.cat).

A continuació, hi ha una breu descripció de determinades consideracions que hauríem de tenir present d’educar als infants i/o als nostres fills, perquè creixin aprenent a fer un consum responsable i a no malbaratar els aliments:

- Fer que els vostres fills us ajudin a fer la llista de la compra, tenint en compte els aliments que teniu a casa i els que cal comprar, ajustant les quantitats a les persones que sou a casa.

- Reflexionar sobre si allò que han posat a la llista de la compra és realment necessari i es podrà consumir.

- Demanar ajuda als fills per a organitzar la nevera i el rebost, col·locant al davant el que caduca abans.

Posar els aliments en el congelador si preveieu que no els podreu consumir aviat.

Ajustar la temperatura de la nevera per aconseguir una més bona conservació dels aliments.

- Ajustar el menjar que poseu al plat o la mida de l'entrepà que els feu per anar a l'escola al que necessiten menjar realment.

- Acostumar a els vostres fills a acabar-se el menjar que els poseu al plat, sense deixar-hi restes.

- Quan organitzeu festes o celebracions familiars, fer una planificació ajustada d'aliments per evitar que en quedin restes.

- Implicar els vostres fills en la preparació de l'entrepà o la carmanyola. Fer-los conscients que no es pot llençar el menjar si en sobra; en tot cas, que el tornin a casa.

Elaborar amb ells un menú per a un dia de la setmana que aprofiti restes de menjars cuinats en dies anteriors, com per exemple croquetes, truites de verdures, canalons..., ja que és bo que entenguin que hi ha aliments que es poden reutilitzar.

Reflexionar, en el cas que dineu o sopeu fora de casa, sobre la quantitat de menjar que demanen perquè no en sobri, i si en sobra doneu exemple als vostres fills i demaneu al restaurant si us podeu endur les sobres a casa.

En el cas que us sobri menjar, ensenyar a fer compostatge amb les restes; pot servir com a adob per a les plantes.

*Consideracions aplicables als adults, ja que tots som responsables del malbaratament alimentari.

Aquest lloc web utilitza Cookies pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis, així com l'anàlisi dels seus hàbits de navegació. Si continua navegant, suposa l'acceptació de la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador podent, si així ho desitja, impedir que siguin instal·lades en el seu disc dur, encara que haurà de tenir en compte que aquesta acció podrà ocasionar dificultats de navegació de pàgina web. Accepto les cookies