Notícies

image
Data: Dimarts, 16 de maig del 2017
Lloc: Igualada
Organitza: Servei d'Esports d'Igualada

Tothom haurà passat més d’una mala nit al llarg de la se vida. Dormir poc i/o malament ens afecta de manera visible en el nostre dia a dia. Amb la notícia d’avui coneixereu algun efecte més de privar-nos d’hores de son innecessàries i com aquestes poden estar afectant al nostre organisme.

  1. L’insomni i augment de pes: Diversos estudis relacionen les poques hores de descans (<6h) amb un increment del risc a patir sobrepès i/o obesitat. Investigacions realitzades ho relacionen perquè es produeix un augment de la gana, i sobretot dirigit a aliments alts en greixos i sucres. Tot això, degut a baixades en els nivells de leptina, una hormona que ens ajuda a sentir-nos saciats, i a l’augment de la grelina, una de les hormones de la sensació de gana. Tenint en compte aquests dos fets, l’augment d’ingesta serà evident. També es relaciona amb l’augment de la secreció de cortisol (hormona de l’estrès), secreció d’insulina desprès dels àpats, incrementant l’acumulació de greix en l’organisme. A més, la falta produirà cansament, i en conseqüència menor practica d’exercici físic, adquirint hàbits o estils de vida poc saludables i menys actius
  2. Factor de risc associat a malalties com: Diabetis, malaltia cardiovascular i infarts: Dormir poc pot conduir a patir Diabetis tipus 2, degut a la influència de com el cos processa la glucosa. La falta de son produeix que la glucosa es processi més lentament i disminueixi la sensibilitat a l’insulina. No obstant, dormir en excés (> 9h) també pot estar associat a malalties cardiovasculars i infarts.
  3. Pitjor concentració, atenció i memòria: Quan no tenim un bon descans, la nostra atenció, memòria i pressa de decisions es veurà inevitablement afectada. Són molts els estudis que mostren una relació íntimament lligada entre el descans i el rendiment mental.
  4. Dificulta la recuperació: Durant el descans el cos regenera. La falta de descans provoca un deteriorament del rendiment. Quan la recuperació no és l’òptima, el rendiment no serà el més adequat i a més, la probabilitat de lesió es veurà augmentada degut a la falta d’atenció i/o de regeneració muscular.
  5. Depressió, estrès i ansietat: Si una sola nit pot posar-nos de mal humor, patir insomni de manera continuada pot tenir conseqüències més greus, desembocant estrès, nerviosisme, ansietat i depressió.
  6. Causa inflamació: Un mal descans està lligat amb una major inflamació del nostre organisme. Fins i tot s’ha vist com pot ocasionar malalties i problemes digestius per inflamació.
  7. Pitjor immunitat: Un bon descans juga un rol important en el nostre sistema immunològic. Quan dormim malament el cos genera menors cèl·lules NK, encarregades de protegir-nos dels virus.

En definitiva, és important tenir en bona consideració el descans. Moltes vegades li restem importància i és un factor clau per gaudir de bona salut.

 

Aquest lloc web utilitza Cookies pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis, així com l'anàlisi dels seus hàbits de navegació. Si continua navegant, suposa l'acceptació de la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador podent, si així ho desitja, impedir que siguin instal·lades en el seu disc dur, encara que haurà de tenir en compte que aquesta acció podrà ocasionar dificultats de navegació de pàgina web. Accepto les cookies